neděle 11. prosince 2011

Závislosti vládly Caféidoskopem


První letošní Medicafé je za námi! Jak to probíhalo? Inu, večer plný zábavy, dobré kávy či kvalitního vína se velice povedl a přinesl i nejeden námět k zamyšlení. První nadšenci se začali v Caféidoskopu scházet krátce po páté hodině. V šest hodin už byla většina stolků v nevelkém prostoru kavárny obsazena a krátce před sedmou, kdy byl naplánován oficiální začátek akce, nebylo v kavárně k hnutí.

První slovo patřilo panu doc. MUDr. PhDr. Kamilu Kalinovi CSc., jehož přednáška nám poskytla náhled do zajímavého oboru adiktologie. Jak lze vytušit, přednáška o drogách a závislostech se setkala s napjatou pozorností publika. Závažnost tématu se střetávala s uvolněnou atmosférou prostředí, což vyústilo v úsměvnou situaci, kdy sklenky vína byly na stolečcích posluchačů postupně nahrazovány šálky čaje a kávy. Přednáška byla pojata komplexně a množství informací prokládal pan docent svými filosofickými náhledy a postřehy.Takže po skončení přednášky jsme si mohli odnést, kromě obrazu o oboru, o lékařích a o nám nepříliš známé léčebné strategii, také pohled na drogy a jejich uživatele v „tak trochu jiném světle“.

Jako druhý se ujal slova Mgr. Jaroslav Šejvl. Bývalý kriminalista, současný pedagog 1.LF UK a také hrobník nám přednesl přednášky dokonce dvě. V prvních z nich nás seznámil s některými právními předpisy týkajícími se drogové problematiky a jejich aplikací. Potencionálně nepříliš atraktivního tématu se pan magistr ujal na výbornou. Po jeho odlehčené, přesto poučné a zajímavé přednášce, prokládané četnými osobními postřehy a zkušenostmi z praxe, si dokonce publikum vyžádalo ještě přídavek v podobě přednášky druhé. Ta se týkala velkého koníčku pana magistra – hrobnictví, o kterém dokonce napsal několik knih. Bylo by myslím na škodu do detailu zde rozebírat obsah této přednášky, postačí tuším, když napíši, že i druhá přednáška skončila úspěchem…
Množství dojmů, nabitých v průběhu večera, se potom také odrazilo v následné, přes hodinu trvající diskusi, která ještě rozšířila a v mnohém doplnila už tak široký záběr probíraných témat.

Co dodat na závěr? Troufám si tvrdit, že letošní první Medicafé se vydařilo. Snad se Vám také líbilo a příště se můžeme těšit na minimálně stejně hojnou účast. Ti z Vás, kteří tam byli už vědí, příští Medicafé se koná už v úterý 20. prosince na téma DVOJNÁSOBNÁ RADOST, PRO LÉKAŘE STAROST...ANEB DVOJČATA OČIMA PORODNÍKA a naším hostem tentokrát bude doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. opět od 19:00 v Caféidoscopu. (http://www.cafeidoskop.cz/)
-OL-

Žádné komentáře:

Okomentovat