středa 21. prosince 2011

Medicafé: Marihuana v medicíně


V úterý v kavárně Krásný ztráty se poprvé konalo MediCafé 1.LF UK na téma Moc marihuany v medicíně. Sám název krásně vystihuje, jak je tato otázka složitá a dá se pojmout pokaždé za různý konec. Požádali jsme tedy pana děkana 1.LF UK v Praze, prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, aby s námi krátce pohovořil o možnostech využití marihuany v medicíně. Pro uvolnění atmosféry zahrál Vojtěch Poštulka na začátku a na konci jazzovou improvizaci na klavír.

Večer začal krátkým představením pana děkana. Na otázku jestli jde vůbec medicína a marihuana dohromady odpověděl větou, kterou také ráda používám: „Všechno jde, když se chce“. Následně v rychlosti pohovořil o tom, jak vlastně marihuana na lidské tělo působí a ještě před tím, než se nechal vystavit zvídavým dotazům upozornil na fakt, že hovořit v kavárně o marihuaně je opravdu složité.
A na co se vlastně tedy bude dát marihuana v medicíně využít? Zejména na chronické bolestivé stavy, spastické stavy a kožní nemoci jako například atopický ekzém a psoriáza. Šlo by o lék, jako každý jiný, pro který se předepisující lékař může svobodně rozhodnout, pokud u toho kterého pacienta sezná, že by mu mohl při jeho potížích pomoci. Jednalo by se o lék tlumící symptomy, nikoliv léčící podstatu nemocí.
Kromě medicínských účinků se také mluvilo o počtech uživatelů v různých zemích světa, o zemích kde je marihuana legalizovaná, o zkušenostech s užíváním a v neposlední řadě také o různých reakcích lidí, kteří výzkum ohledně marihuany podporují či naopak maří. V té souvislosti pan děkan jednomu studentu odpověděl na pichlavou otázku: „Nejsem skeptický, jsem pravdomluvný. A pravdu řada lidí nechce slyšet.“ Je jen na vás všech, abyste sami jako budoucí lékaři či pacienti posoudili, jaká může být Moc marihuany v medicíně, jak Moc může konkrétnímu člověku pomoci a jestli jí pacient již neužívá příliš Moc. Důležité je si například při těchto úvahách uvědomit, že marihuana má velmi malý podíl na počtu úmrtí lidí kdekoliv na světě, až už jako příčina či spolupachatel. Mnohem větší metlou mezi drogami je samozřejmě alkohol. Ale o tom třeba nějaké další Medicafé…

MC team: Daniela Zázvůrková

Žádné komentáře:

Okomentovat