sobota 5. února 2011

Aké bolo "medicafé" o asistovanej reprodukcii?


Šíriaca sa vôňa kávy, cingot lyžičiek, prítmie podzemia kaviarne, všadeprítomná bohatá konverzácia, zapína sa projektor, moderátor sa chytil mikrofónu a týmto sa začal v poradí už tretí príjemný večer v rámci úspešného projektu – |Medical Café Scientifique|Tentoraz sa diskutovalo na tému "Asistovaná reprodukce". Hosťom, ktorý prijal pozvanie a vtiahol nás do témy, bol MUDr. Jan Diblík, Ph.D. z Centra reprodukční medicíny vo FN Motol.

Udalosť sa konala už tradične v študentskom klube K4, ktorého výborná atmosféra je ako stvorená pre uvoľnené diskusie tohto druhu. Zúčastnených ako vždy potešil bohatý výber káv nevídaný ani v ,,lepších“ pražských podnikoch za študentské ceny.

V úvodnej, asi 40 minút trvajúcej prezentácii pán doktor Diblík vysvetlil, kedy môžeme vravieť o neplodnosti u párov a rozprával o jej rôznych príčinách u mužov, či u žien. Rozprával o jej výskyte v ČR a v celosvetovom meradle a o jej pomalom náraste. Zúčastneným bola objasnená celá príprava na výkon asistovanej reprodukcie. A keďže na to sú potrebné vajíčka a spermie :) , tak bola reč samozrejme aj o ich odbere, požiadavkách, ktoré musia spĺňať, o ich skladovaní a o najzaujímavejšej časti, ako sa ukázalo, o darcovstve a s tým spojenej finančnej kompenzácii za „spôsobenú ujmu“, ako je to definované zákonom. V druhej časti sme boli oboznámení s technikou vpravenia spermie do vajíčka, odberu blastomér (buniek ranného embrya) a ďalších úkonov prostredníctvom unikátnych videí a taktiež s technikami preimplantačnej genetickej diagnostiky.

Po prednáške nasledovalo to hlavné - priestor na diskusiu. Týmto by som chcel vyzdvihnúť vysokú pripravenosť pána doktora zodpovedať širokú paletu zvedavých otázok. Rozpútala sa asi hodinu trvajúca diskusia, kde sa mimo iného prebrali aj etické a finančné aspekty tohto odboru a kontroverzie s ním spojené, riziká ako viacplodové tehotenstvo, či spôsob, ako sa vydať v povolaní týmto smerom. Zaujímavé boli aj dotazy moderátora, Tomáša Hejnu, na darcovstvo ,,materiálu“ potrebného pre stvorenie budúceho ľudského života. Večer bol ukončený súťažou o knihu „Ztracený Měsíc“ od Petra Tomeka z nakladateľstva Beletris.

Snaha organizátorov prilákať nielen medickú spoločnosť, ale aj laikov, ktorých táto téma zaujíma, má mierne stúpajúcu tendenciu. Predsa je vedecká kaviareň stále doménou prevažne medickou. Problémom bola možno zrozumiteľnosť a použitie termínov najmä v druhej časti prezentácie, ktorej odbornosť bola o niečo vyššia. To mohlo miestami vyvolávať otázniky u laickej verejnosti a dokonca i u študentov 1. ročníka medicíny. Predsa len pojmy ako FISH, PCR, IVF, ICSI, či blastoméra nemusia u každého vyvolať tú správnu asociáciu. Otázkou zostáva, či sa obsah témy bude viac prikláňať k tomu odbornému a vedeckému smeru na úkor pestrosti zúčastnených alebo pôjde viac vedecko-populárnym smerom. Nezrozumiteľnosť by sa dala eliminovať, prípadnými dotazmi, čo by však mohlo narúšať priebeh prednášky.

Napriek tomuto faktu nepochybujem o svetlej budúcnosti tohto projektu. Už opäť sa môžeme tešiť na ďalší večer, ktorý je naplánovaný na piatok 25.2., kedy sa obdobne odpútame od našich každodenných problémov, školy, či práce, pohodlne sa usadíme so svojimi dobrými priateľmi pri niečom lahodnom a opäť si o niečo rozšírime svoje obzory a poznatky.

Autor: Róbert Roland

Žádné komentáře:

Okomentovat