středa 15. prosince 2010

Nanovlákna na dosah ruky

Milí fanúšikovia nášho medicafé,

   pokiaľ ste sa nezúčastnili vedeckej kaviarne na tému "Nanovlákna v renerativní medicíně", máte čo ľutovať. Tentokrát sa nám vďaka týmu pána profesora Lukáše z Liberca podarilo dostať vedu doslova medzi ľudí, na dosah ruky a s pánom docentom Amlerom sme popustili uzdu fantázii.


   Pán profesor Lukáš nám vo svojej prezentácii na úvod jednoducho vysvetlil, ako sa nanovlákna vyrábajú, aké majú vlastnosti, ako vyzerajú tkaniny z nanovláken... Dokonca sme mali jedinečnú možnosť vidieť najnovšie výsledky libereckého výskumu pripravené pre publikovanie v prestížnom vedeckom časopise Science, takpovediac v predpremiére.
   Po prezentácii nasledovala praktická ukážka výroby nanovláken PRIAMO V KAVIARNI!!! Na stroji pozoruhodného vzhľadu poháňaného ľudskou silou prostrednítvom otáčania obyčajnou kľukou mal každý možnosť vyrobiť si "svoje nanovlákna". Výsledok bol dokonca viditeľný, pretože sa vyrábali zo svetlého polyméru a zbierali na čierny fotografický papier. Neškodnosť takto vyrobených nanovláken (vyrobené boli z polyméru rozpustného vo vode) nám demonštroval náš moderátor Tomáš Hejna, ktorý si tie svoje nanovlákna osobne aplikoval per os. Pokiaľ viem, stále je v poriadku.

   Druhú polovicu večera zahájil pán docent Amler svojou prezentáciou o použití materiálov z nanovláken v medicíne. Už v súčastnosti sa úspešne používaju biodegradovateľné nanovlákna ako nosiče pri transplantácii kĺbnej chrupavky. Ďalší výskum by mal pomôcť napraviť poškodenia srdca, hlavne po infarkte myokardu.
   Táto prezentácia naštartovala intenzívnu diskusiu nie len o súčasnom výskume, ale aj o vyhliadkach do blízkej či ďalekej budúcnosti. Otázok bolo skutočne veľa, čo nás mimoriadne teší. Ľudia nekládli medze svojej zvedavosti a predstavivosti. Sami odborníci priznali, že aj pre nich boli mnohé otázky inšpirujúce a hodné zamyslenia. Odpovede boli snáď dostatočne vyčerpávajúce, veď celá vedecká kaviareň trvala 2 hodiny. A dokonca aj po oficiálnom ukončení, kedy sa zdalo, že otázky "došli", utvorili sa krúžky diskutujúcich, do ktorých sa samozrejme zapájali aj pozvaní hostia, ako inak, s pohárom či šálkou obľúbeného nápoja v ruke.

   Chcem veľmi poďakovať všetkým zúčastneným za ich prítomnosť, podporu a otázky. Takisto ďakujem pozvaným hosťom za ich ochotu prísť a predviesť "vědu v přímem přenosu". Čoskoro zverejníme audio záznam z večera a video záznam rozhovoru s pozvanými odborníkmi. Sledujte preto priebežne náš blog i stránky Science Cafe. Zatiaľ sú k dispozícii len fotografie. Dúfam, že sa stretneme pri ďalšom nemenej zaujímavom januárovom (lednovom) | Medical Café Scientifique |.

Žádné komentáře:

Okomentovat